Hechting, verliefdheid, zwangerschap en voeden
Een bevalling is de enige blind date waarvan je zeker weet dat je de liefde van je leven ontmoet. In deze blog alles over hechten, verliefdheid, zwangerschap, geboorte, voeden en een aankondiging van een interessante bijeenkomst hierover.
De meeste aanstaande ouders vormen zich tijdens de zwangerschap een beeld van hun kind. Vanaf het meekijken tijdens een echo-onderzoek, luisteren naar de hartslag, de bewegingen voelen van je baby, tot het beslissen of je het geslacht van het kindje wel of niet wilt weten. Maar ook door te praten met elkaar. Bijvoorbeeld door samen met je ouders te proberen om je een beeld te vormen van de eigenschappen die je kind zeker heeft of zeker moet krijgen. Of misschien juist liever niet….? Misschien is dit niet je 1ste kind en kun je al vergelijken. Of er gewoon over mijmeren, want veel zwangeren dromen over hun ongeboren kind.
Zwangerschap en blauwdruk van je nieuwe baby
Uit recente onderzoeken blijkt de periode van de zwangerschap ook al belangrijk voor de zogenoemde blauwdruk die je kind meekrijgt: DNA, het erfelijke materiaal, gevormd door de samensmelting van een eicel en een zaadcel, heeft een component overerving in zich. Daarnaast spelen activiteit, positiviteit en emotionaliteit een belangrijke rol bij de vorming tijdens de periode dat je baby in de baarmoeder zit. Door deze invloeden kunnen er zelfs transgene veranderingen optreden. Kijk maar eens op Wikipedia onder epigenetica voor meer informatie en links. Of bekijk de documentaire ‘In Utero’: It’s were we all begin.
De eerste kennismaking
Na het harde werken tijdens de bevalling ligt er dan uiteindelijk een baby bij je, jóuw baby, júllie baby met wie je voor de eerste keer kennismaakt. En wat voor de ene een feest is van herkenning, is voor de ander het voorzichtig aftasten van wie en hoe deze persoon is. Hoe dan ook, de blind date is voorbij, het echte leven met elkaar gaat beginnen! Vooral jij als moeder speelt hierin een belangrijke rol.
Een draagling die moet rijpen
Een mensenbaby is bij de mens als zoogdier een draagling. Dit betekent dat er een behoefte is aan warmte van de moeder. Baby’s hebben ook vaak per etmaal voeding nodig, want moedermelk heeft een laag eiwit- en vetgehalte. Maar het meest opvallende bij de groep pasgeborenen is dat ze qua hersenontwikkeling bij de geboorte nog jong zijn; eigenlijk zouden ze nog een kwartaal langer in de baarmoeder moeten rijpen. Helaas is dit onmogelijk, omdat er dan geen enkele baby meer vaginaal geboren zou kunnen worden.
Verlengstuk van ontwikkeling in de baarmoeder
Om die reden beschouwen we de eerste 3-4 maanden van een op tijd geboren kind als een verlengstuk van de ontwikkeling in de baarmoeder. De norm voor een op tijd geboren kind ligt in Nederland tussen de 37 en 42 weken. De meest elementaire behoeften liggen in die periode dan ook in voeding, bescherming tegen ziekteverwekkers, vastgehouden en gedragen worden, rust en slapen. Dit alles om de basis te leggen voor het leren vertrouwen en jezelf te kunnen hechten. Daarbij is een ondersteunende en veilige omgeving van wezenlijk belang. Zowel in het 1-op-1 contact met je baby, je relatie met elkaar, je familie en je sociale omgeving is het belangrijk om te streven naar een zo optimaal mogelijke situatie.
Uiteraard met respect voor een ieders keuze en voor de mogelijkheden en onmogelijkheden.
Auteur: Christa Stekelenburg