1. Home
 2.  » CenteringZwangerschap

CenteringZwangerschap

CenteringZwangerschap is een manier van zwangerschapsbegeleiding die medische controles en alle informatie rondom je zwangerschap, bevalling en de eerste babytijd combineert. Het programma is ontwikkeld voor vrouwen die goed geïnformeerd willen worden over hun zwangerschap en daarbij ook graag andere zwangere vrouwen willen ontmoeten. CZ omvat de 3 belangrijkste pijlers van de zwangerschapszorg namelijk: onderzoek, voorlichting en ondersteuning. De bijeenkomsten vinden plaats onder leiding van een verloskundige en een co-begeleider van verloskundigenpraktijk De Heuvelrug.

CenteringZwangerschap in onze praktijk

Bij CZ zijn de individuele controles vanaf 15 weken zwangerschap vervangen door groepszorg samen met 5 à 8 zwangeren met een vergelijkbare zwangerschapsduur. In totaal zijn er 9 bijeenkomsten tijdens je zwangerschap en 1 na de geboorte van alle baby’s uit jouw groep. Aan het begin van elke Centering doen we de noodzakelijke medische controles zoals een uitwendig onderzoek naar de ligging en groei van je kindje, een bloeddrukmeting en het vaststellen van je gewicht. De echo’s zijn altijd individueel. Na de controles bespreken we met elkaar een aantal gespreksthema’s die passen bij de fase van je zwangerschap.

Heb je aanvullende controles nodig?

Soms zijn aanvullende individuele controles nodig, bijvoorbeeld groei echo’s, of ben je onder medische zorg van het ziekenhuis. Ook dan ben je van harte welkom voor deelname aan de Centering. Elke groepsbijeenkomst duurt 2 uur. De datums aan het begin van je zwangerschap liggen dan al vast. Tijdens de sessies doen we je medische controles, beantwoorden je vragen en gaan samen in gesprek over de zwangerschap, bevalling kraambed en ouderschap.

centering pregnancy

Voordelen van CZ

CenteringZwangerschap kent tal van voordelen voor jou als zwangere en je baby. We noemen de belangrijkste:

 • Je bent meer betrokken bij je eigen controles
 • Je ontmoet andere zwangere vrouwen in dezelfde zwangerschapsfase als jij
 • We besteden veel aandacht aan wat je zelf kunt doen
 • Je leert hoe je een positieve invloed kunt hebben op de ontwikkeling en gezondheid van je baby en jezelf
 • Je deelt ervaringen, vragen en tips met elkaar
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen
 • Jij en je groepsgenoten kunnen van elkaar leren door eigen kennis en ervaring
 • Je bent bewuster bezig met je zwangerschap
 • Je partner wordt betrokken bij een aantal groepsbijeenkomsten
 • En bovenal: het is gewoon leuk!

Ook enthousiast geworden? Meld je aan bij onze assistente.