1. Home
  2.  » Normaal zwanger worden, de kansen

Normaal zwanger worden, de kansen

Vinden jij en je partner het tijd om zwanger te worden? Dan is er werk aan de winkel. Hopelijk lukt het meteen, maar helaas is dat niet bij iedereen het geval. Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden. Eén belangrijke factor is je leeftijd. Naargelang je ouder wordt, daalt je vruchtbaarheid, maar over het algemeen kun je rekenen dat een normaal vruchtbaar stel binnen 1 jaar zwanger is.

Lukt zwanger worden niet meteen? Geen paniek

Zwanger worden duurt soms langer dan je zou willen. Raak niet meteen in paniek, want vaak is er niets aan de hand. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jullie vrijen op een moment waarop je denkt vruchtbaar te zijn, terwijl dit niet zo is. De bevruchting is een gecompliceerd proces, waarbij alles moet kloppen. Ook bijkomende factoren zoals jullie leefstijl, eetgewoontes, overgewicht of een te laag gewicht en het aantal keren seks. De vruchtbaarheid van de vrouw duurt elke maand 6 dagen, waarvan de dag van de eisprong zelf en de 5 dagen daarvoor. Bedenk wel dat niet elk koppel gelijke kansen heeft.

zwanger worden

Hoe liggen de kansen om snel zwanger te worden?

Niet iedereen heeft dezelfde kansen om zwanger te worden. In onderstaande lijst geven we je een indruk hoe die kansen liggen:

TijdsduurZwangerschapskans
Binnen 3 maanden30%
Binnen 6 maanden70%
Binnen 1 jaar80%

Uitblijven van een zwangerschap, wat nu?

Blijft na 1 jaar een zwangerschap uit, terwijl jullie beiden jong en gezond zijn en er een gezonde levensstijl op na houden zonder teveel stress? Ga eens praten met je huisarts over eventuele oorzaken of maak een afspraak met onze verloskundigenpraktijk voor een preconceptieconsult op 0317-743 017. Wij zijn je graag behulpzaam.

Ook zwanger worden? Vraag een consult aan bij een van onze verloskundigen op 0317-743 017.

kinderwens