1. Home
  2.  » Praktijk voor verloskunde Leersum AZC

Verloskundigenpraktijk Leersum AZC

Onze praktijk voor verloskunde in Leersum Asiel Zoekers Centrum is speciaal voor asielzoekers. Onze zorgverleners spreken diverse talen. Door het spreekuur te houden op deze locatie, is de toegang laagdrempelig en hebben we ook andere zorgverleners direct in de buurt om mee te overleggen. Voor bloedprikken kun je naar huisartsenlaboratorium Saltro, Honingraat 39 op werkdagen van 08:00 – 09:30 uur. Na de bevalling kom je opnieuw naar het asielzoekerscentrum totdat wij je overdragen aan het consultatiebureau. In deze periode controleren wij ook of alles goed gaat met jouw baby.

Best Practice

Onze verloskundigenpraktijk is uitgeroepen tot best practice voor asielzoekers in Nederland. Vroeger moesten zwangere asielzoekers in Leersum zelf contact opnemen met de hulpverlening. Zij stuurden ze vervolgens naar ons. In de praktijk werkte dit niet. Dit kwam vooral door de onbekendheid met het Nederlandse systeem van een verloskundigenspreekuur aan ‘huis’. Als oplossing voor dit probleem zijn wij een spreekuur gestart in het Asiel Zoekers Centrum zelf in samenwerking met een doula. Dit werkt. We houden langere consulten en maken gebruik van de tolkentelefoon. We vertellen ze over de echo’s, bloedprikken en andere belangrijke zaken die verband houden met hun zwangerschap. Na de bevalling krijgen ze er kraamzorg.

Pilot zorgverbetering asielzoekers

In 2018 werken wij mee aan een pilot ter verbetering van de zorg voor zwangere asielzoekers en hun kinderen met aandacht voor asielzoekers die al een status hebben en zwanger zijn, maar nog niet volledig zijn ingeburgerd. Wij werken hiervoor samen ziekenhuis Radboud in Nijmegen.

praktijk voor verloskunde leersum

Spreekuur Leersum AZC

Elke donderdagmorgen houdt onze praktijk voor verloskunde spreekuur voor zwangere asielzoekers. Je mag gewoon binnenlopen of op afspraak komen. Je kunt er terecht met al je vragen over jouw zwangerschap, voor een intakegesprek of om een vervolgcontrole laten uitvoeren. Speciaal voor zwangere asielzoekers is er een doula aanwezig. Zij kan de zwangere vrouwen 1 op 1 ondersteunen in de periode van zwangerschap, bevalling en in het kraambed voor zorg op niet-medisch gebied.

Adres van het Asiel Zoekers Centrum

Hoogstraat 8
3956 NB Leersum