1. Home
  2.  » Anticonceptie spreekuur

Anticonceptie spreekuur

Anticonceptie en verloskunde lijken op het eerste gezicht tegenstrijdig. Gezien vanuit het oogpunt van de moderne verloskunde, zijn ze dit niet. De hedendaagse verloskunde omvat het geven van begeleiding van vrouwen tijdens hun vruchtbare periode en voorlichting en advies aan pubers, jonge mannen en vrouwen. Het uitschrijven van recepten voor anticonceptiemiddelen en voorlichting over anticonceptie is sinds 2014 aan andere regels gebonden. Voor onze verloskundigenpraktijk hét moment om ons dienstenpakket uit te breiden met het voorschrijven van anticonceptie en het plaatsen van een spiraal of Implanon. Je kunt hiervoor terecht op ons anticonceptie spreekuur.

Jouw kinderwens en anticonceptie

Anticonceptie is in deze tijd goed bespreekbaar. Het is net zo normaal als een nacontrole bij je verloskundige 6 weken na je bevalling. Je bespreekt met elkaar de afgelopen periode van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Tijdens de controle zullen wij je ook vragen stellen over de toekomst. Bijvoorbeeld of je nog een kinderwens hebt of dat je eventueel een anticonceptiemiddel wilt gaan gebruiken. Wat je ook wilt bespreken, wij staan altijd voor je klaar. Ook voor het plaatsen van een spiraal of Implanon.

voorbehoedmiddel

NFP methode

Een gesprek over het eventuele gebruik van een anticonceptiemiddel doe je het liefst met een vertrouwd persoon. Bij De Heuvelrug verloskundigen kan dit met je eigen vertrouwde verloskundige die jou begeleidde bij de bevalling. Het is altijd fijn om hierover met haar te praten en advies te krijgen. We zoeken altijd naar de juiste methode, met respect voor ieders levensovertuiging of geloof. Zo kunnen we je bijvoorbeeld informeren over de NFP methode. Dit is een gezonde, natuurlijke en betrouwbare manier om je hormoonhuishouding te beïnvloeden. Je leert jouw onvruchtbare en vruchtbare dagen herkennen aan de hand van signalen die je lichaam afgeeft.

Spiraaltje plaatsen hoe werkt dat?

Voorkomen van zwangerschap in de vorm van een IUD ofwel spiraaltje is voor ons een logische aanvulling op ons vak. Voor jou als cliënt is het een goede aanvulling op de vrouwenzorg. Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug is bevoegd om vrouwen een anticonceptiemiddel voor te schrijven of een spiraaltje of Implanon te plaatsen. Hiervoor gebruikt de verloskundige het echoapparaat, zodat ze direct kan zien of het spiraaltje goed zit. 6 weken na het plaatsen ervan krijg je een controle in onze praktijk. Als je dit wenst, informeren wij je huisarts hierover.

Meer weten over anticonceptie mogelijkheden? Maak een afspraak voor ons anticonceptiespreekuur op 0317-743 017 of kijk op onze pagina Handige links.

anticonceptie spiraaltje