1. Home
  2.  » Bevalling thuis of in het ziekenhuis?

Bevalling thuis of in het ziekenhuis?

Bij Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug ben je in goede handen. Ook als het om je bevalling gaat. Met een professionele werkwijze en een jarenlange ervaring kunnen wij je bijstaan als geen ander. Voordat het zover is, maken we tijdens de controle tussen 35 en 36 weken een liggingsecho van je baby. Ook bespreken we samen de plaats waar je bevalling zal plaatsvinden en het verdere verloop. Onze verloskundige zal je zoveel mogelijk begeleiden op de manier die jij het prettigst vindt en die belangrijk voor je is. Tijdens ons huisbezoek voor het doornemen van de bevalling, bespreken we uitvoerig hoe een en ander in zijn werk gaat.

Bevalling thuis onder leiding van een verloskundige

Je kunt zonder medische indicatie thuis bevallen onder begeleiding van de verloskundige. Bij een bevalling thuis komt onze verloskundige naar je toe zodra je hebt gebeld. Zij controleert jouw toestand en die van je baby en houdt jullie nauwlettend in de gaten. Samen met de kraamverzorgende begeleidt ze jullie tot na de geboorte van de baby.

Poliklinische bevalling ziekenhuis of geboortecentrum

Je kunt ook zonder medische indicatie op eigen wens in het ziekenhuis of geboortecentrum bevallen met de eigen verloskundige. Vraag de kosten hiervoor na bij je zorgverzekeraar.

bevalling

Poliklinische of klinische bevalling met medische indicatie

Bij bepaalde medische indicaties gebeurt jouw bevalling poliklinisch in het ziekenhuis. Jouw eigen verloskundige begeleidt je hierbij.  Moet je klinisch bevallen met medische indicatie, dan gebeurt dit onder leiding van een klinische verloskundige en onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Dit kan in Ede, Tiel of Utrecht. Deze ziekenhuizen verzorgen ook informatieavonden. Vraag de kosten voor poliklinisch of klinisch bevallen vooraf na bij je zorgverzekeraar.

Telefoonnummers van de regionale ziekenhuizen

Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede: 0318 – 434 783
Ziekenhuis Rivierenland Tiel: 0344 – 67 4045
Diakonessenhuis Utrecht: 088 – 250 5000

 

Belinstructies bij aanvang of tijdens de verlossing

Voor een goed verloop van jouw bevalling is het belangrijk dat je ons bij onderstaande signalen direct belt op 0317-743 017:

  • Regelmatige, krachtige weeën
  • Groen of bruin vruchtwaterverlies
  • Vruchtwaterverlies zonder voldoende indalen van de baby; ga direct liggen en bel ons
  • Helder vruchtwater en voldoende ingedaalde baby; noteer het tijdstip van breken van je vliezen en bel ons de volgende ochtend als dit ’s nachts gebeurt. Check bij krachtige weeën regelmaat en frequentie
  • Helder rood bloedverlies
  • Hoofdje wel of niet ingedaald
  • Ongerustheid of twijfel

Krijg je geen contact via ons noodnummer? Bel dan ziekenhuis Gelderse Vallei op 0318-434343 en vraag of zij ons willen oproepen.

signalen bevallen