1. Home
  2.  » Kraambed na ziekenhuisbevalling

Kraambed na ziekenhuisbevalling

Een los kraambed  is de periode na een ziekenhuisbevalling.  Dit kan het geval zijn als je tijdens je zwangerschap onder controle staat van een gynaecoloog en in het ziekenhuis bevalt. Er komt een verloskundige van onze verloskundigenpraktijk die de controles doet. Je kunt dit van tevoren telefonisch bespreken of een afspraak maken voor een van onze reguliere spreekuren. Wanneer je thuiskomt, krijg je dezelfde dag kraamzorg. Zodra bekend is wanneer je naar huis mag, bel je onze verloskundigenpraktijk en de kraamhulp. Mits er geen bijzonderheden zijn, komt de verloskundige de dag na je thuiskomst voor een eerste huisbezoek. Vlak na de geboorte krijgt jouw baby een hielprik en een gehoortest.

Hielprik baby

In de 1e week na de geboorte krijgt je baby een hielprik en een gehoortest. Hiervoor komt op vanaf 5e dag na de geboorte een deskundige van het consultatiebureau bij jou thuis. Zij neemt een paar druppels bloed af om in een laboratorium te onderzoeken op een aantal stofwisselingsziekten en erfelijke ziekten. Het gaat hierbij om aandoeningen die weliswaar ongeneeslijk, maar bij tijdige ontdekking wel goed behandelbaar zijn. Bedenk daarbij wel dat een goede uitslag van een hielprik geen garantie is voor een gezond kind. De hielprik is vrijwillig en kosteloos.

los kraambed

Gehoortest baby

Voor het meten van het gehoor van je baby is tijdens de kraambedperiode een gehoorscreening nodig. Evenals de hielprik doet een deskundige van het consultatiebureau deze test op de 5e dag na de geboorte. De baby krijgt hierbij een heel klein, zacht dopje in elk oor. Dit dopje is verbonden met een apparaat dat het gehoor kan meten. De gehoortest duurt slechts enkele minuten en is pijnloos. De gehoorscreening is vrijwillig en kosteloos.

Heb je nog vragen over de hielprik of gehoorscreening? Kijk op onze speciale webpagina met links voor de betreffende websites.