Home » Kraamzorg en kraamverzorgster

Kraamzorg en kraamverzorgster

Kraamzorg is een zeer belangrijk onderdeel van je kraamtijd. In de eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgster de 1e week na de geboorte om je te helpen met de verzorging van de baby. Zij assisteert ook onze verloskundige als je thuis bevalt. Bij een bevalling in het ziekenhuis komt ze op de dag van jouw thuiskomst naar je toe. Zij controleert jou en je baby en zorgt meestal ook voor het gezin. Bij calamiteiten neemt ze contact op met onze verloskundigenpraktijk voor overleg. Daarnaast helpt ze je bij het geven van borstvoeding of kunstvoeding. Enkele dagen na de geboorte krijgt jouw baby ook een hielprik en een gehoortest. Verder geeft ze je veel voorlichting, adviezen en tips.

Kies de kraamzorg die het beste bij je past

Bij het aanvragen van kraamzorg kun je kiezen uit diverse soorten. Zo is er de basiszorg waarbij de kraamverzorgster een week lang 3 uur per dag komt. Ze verzorgt jou en de baby en voert de nodige controles uit. Bij uitgebreide kraamzorg komt de kraamhulp ongeveer 6 uur per dag. Behalve de zorg voor moeder en kind, verricht ze ook licht huishoudelijk werk zoals verschonen van jouw bed, het reinigen van badkamer en toilet en verwelkomen van kraamvisite. Het aantal kraamuren waarvoor jij in aanmerking komt, hangt af van je zorgpolis en persoonlijke omstandigheden. Indien noodzakelijk zijn de kraamuren na de bevalling in overleg met ons aan te passen.

kraamzorg en kraamverzorgster

Kraamverzorgster en verzorging van je nieuwe baby

Zolang jij zelf onvoldoende in staat bent de verzorging van je nieuwe baby op je te nemen, doet de kraamverzorgster dit. In de loop van de week doen jullie dit samen totdat je dit tegen de tijd dat zij weer vertrekt, over kunt nemen. De verzorging van de baby omvat de volgende taken:

  • Baden, verschonen, aankleden
  • Voeden
  • Informatie over babygedrag en hoe daarmee om te gaan
  • Signalering bijzonderheden babygedrag
  • Controleren ademhaling en motoriek
  • Navelverzorging en controle
  • Controle veiligheid tijdens slapen
  • Lichaamstemperatuur meten
  • Controle ontlastingspatroon en urinepatroon

Meer weten over aanvragen van kraamzorg en de kraamverzorgster

Gezondheidscentrum
Nieuw Schoneveld
Schoneveld 29
3911 XR  Rhenen
Telefoon: 06 - 22 49 79 29
info@heuvelrugverloskundigen.nl

Copyright ©2014-2019 Praktijk voor verloskunde De Heuvelrug. Alle rechten voorbehouden.
Website: DKGS.nl - SEO tekst: Tekstbureau Kiki Koning