Kraamzorg en hulp
Kraamzorg is een belangrijk onderdeel van je kraamtijd. In de eerste week na de thuisbevalling of poliklinische bevalling komt de kraamhulp om je te helpen met de verzorging van de baby. Als je tuis bevalt, assisteert ze ook onze verloskundige. Zij controleert jou en je baby en zorgt meestal ook voor het gezin. Bij calamiteiten neemt ze contact op met onze verloskundigenpraktijk voor overleg. Daarnaast helpt ze je bij het geven van borstvoeding of kunstvoeding. Verder geeft ze je veel voorlichting, adviezen en tips.
Kies de kraamzorg die het beste bij je past
Bij het aanvragen van kraamzorg kun je kiezen uit diverse soorten. Zo is er de basiszorg waarbij de kraamhulp een week lang 3 uur per dag komt. Ze verzorgt jou en de baby en voert de nodige controles uit. Bij uitgebreide kraamzorg komt de kraamhulp ongeveer 6 uur per dag. Behalve de zorg voor moeder en kind, verricht ze ook licht huishoudelijk werk zoals verschonen van jouw bed, het reinigen van badkamer en toilet en verwelkomen van kraamvisite. Het aantal kraamuren waarvoor jij in aanmerking komt, hangt af van je zorgpolis en persoonlijke omstandigheden. Indien noodzakelijk zijn de kraamuren na de bevalling in overleg met ons aan te passen.
Kraamverzorgster en verzorging van je nieuwe baby
Zolang jij zelf onvoldoende in staat bent de verzorging van je nieuwe baby op je te nemen, neemt de kraamhulp de kraamzorg op zich. In de loop van de week doen jullie dit samen totdat je dit tegen de tijd dat zij weer vertrekt, over kunt nemen. De verzorging van de baby omvat de volgende taken:
- Baden, verschonen, aankleden
- Voeden
- Informatie over babygedrag en hoe daarmee om te gaan
- Signalering bijzonderheden babygedrag
- Controleren ademhaling en motoriek
- Navelverzorging en controle
- Controle veiligheid tijdens slapen
- Lichaamstemperatuur meten
- Controle ontlastingspatroon en urinepatroon
Meer weten over aanvragen van kraamzorg?