1. Home
  2.  » Onbedoeld zwanger

Ongepland zwanger

Ben je ongepland zwanger dan kun je daar behoorlijk van schrikken. Er komen duizend vragen op je af en wellicht durf je niemand in vertrouwen te nemen. Toch is het verstandig om met iemand over jouw situatie te praten. Kom ook hiervoor naar de verloskundige of ga naar een specifieke instantie. Je komt zo makkelijker tot de beste keuze in jouw situatie. Behalve een familielid of vriendin kun je er ook voor kiezen om te gaan praten met een specialist in ongeplande zwangerschappen. Je kunt hiervoor een afspraak maken met de Federatie van Instellingen voor Ongehuwde Moeders afgekort FIOM. Je kunt daar in jouw geval terecht voor psychosociale hulp, informatie en advies. Zo kun je uiteindelijk in alle vrijheid tot een zorgvuldige beslissing komen die het beste bij jouw leven past.

Onbedoeld zwanger: welke mogelijkheden heb je?

Als je onbedoeld zwanger bent, heb je een aantal mogelijkheden. Tot welke keuze je komt, hangt af van de prilheid van je zwangerschap en je leeftijd. Als je niets doet, komt er over 9 maanden een kind ter wereld. Ben jij ervan overtuigd dat je het kind alle liefde en zorg kan geven die het een leven lang nodig heeft, kun je besluiten geen actie te ondernemen en het zelf op te voeden. Je kunt er ook voor kiezen om je baby te laten adopteren of in een pleeggezin te plaatsen. Denk je serieus na over beëindiging van je zwangerschap? In dat geval kun je kiezen voor het voortijdig laten afbreken van de zwangerschap. Wat je ook besluit, laat altijd eerst je zwangerschap bevestigen door een verloskundige. Zij kan je precies zeggen hoelang je zwanger bent. Instanties als FIOM en Sense kunnen je uitgebreid informeren over alle opties. Kijk hiervoor op onze webpagina Handige links.

ongepland zwanger?

Zwangerschap voorkomen

Als je een zwangerschap wilt voorkomen, kun je een vorm van anticonceptie gebruiken. Bijvoorbeeld een anticonceptiepil, spiraaltje of condoom. Heb je onveilige seks gehad, dan kun je binnen 72 uur daarna de morning after pil slikken.

Ben je onbedoeld zwanger en wil je de zwangerschap behouden? Maak ook dan zo snel mogelijk een afspraak om een aantal belangrijke zaken zo vroeg mogelijk in je zwangerschap vast te stellen. Je kunt ons bereiken op 0317-743 017.