1. Home
  2.  » Echoscopie uitwendig en inwendig

Echoscopie uitwendig en inwendig

Een echoscopie is een moderne techniek die werkt met hoogfrequente geluidsgolven. Doordat je inwendige organen deze geluidsgolven kunnen terugkaatsen worden ze op onze monitor zichtbaar. Zo kun je ook een echo maken van de baarmoeder. We maken tegelijk met je inschrijving bij onze verloskundigenpraktijk een aparte afspraak van 15 minuten voor een termijnecho, mits je die wilt. Wij doen dit bij voorkeur tussen 7-8 weken zwangerschap. Wil je liever geen echo laten maken? Laat het ons bijtijds weten. Een echoscopisch onderzoek heeft geen nadelige invloed op jouw zwangerschap. Bedenk wel dat het geen garantie is op een gezonde baby.

Uitwendige echoscopie

Een uitwendige echo kun je laten uitvoeren vanaf 10 weken zwangerschap. Je hoeft hiervoor enkel je buik te ontbloten. Voor een optimale geleiding van de geluidsgolven bestrijken we je buik met gel. Bij de termijnecho kijken we of er één of meerdere levende vruchten zijn. Daarnaast stellen we de duur en de ontwikkeling van je zwangerschap vast. Soms kunnen we zelfs vaststellen of een de zwangerschap zal eindigen in een miskraam zonder dat er sprake is van bloedverlies of pijn. Ook grove, zeer duidelijke afwijkingen aan de baby kunnen soms bij dit eerste onderzoek zichtbaar zijn. Hoewel een kind bij een normale uitslag toch kan lijden aan een aangeboren afwijking.

Inwendig ultrageluidonderzoek

Een inwendige echografie kun je laten uitvoeren in een zeer pril stadium van je zwangerschap onder de 10 weken. Deze echo doen we via de vagina. Doordat het uiteinde van de sensor bij deze methode dichter bij je baarmoeder kan komen dan bij een uitwendig onderzoek, krijg je een beter beeld. Voorwaarde is wel dat je blaas leeg is.

echoscopie

Meer redenen voor dit onderzoek

Behalve de echo op 12 weken kunnen er andere redenen zijn voor een tussentijdse echo. Bijvoorbeeld als je last krijgt van bloedverlies. Dit kan een voorteken zijn van een miskraam, maar dat hoeft niet altijd. Bloedverlies in het begin van je zwangerschap leidt in de helft van de gevallen niet tot een miskraam. Een echo kan bepalen of de foetus nog leeft. Een andere reden voor een extra echo is te kijken naar de groei van je baby. Ben je 36 weken zwanger dan maken we sowieso een liggingsecho om de ligging van je baby vast te stellen.

Waar kun je terecht?

Onze verloskundigenpraktijk heeft op 2 spreekuurlocaties apparaat voor echografie. In Achterberg en in Amerongen. Cliënten van onze andere locaties kunnen hier ook terecht voor een echo.