1. Home
  2.  » Kinderwens en levensstijl

Kinderwens en levensstijl

Als jij en je partner een kinderwens hebben, komt daar wel het een en ander bij kijken. Veel stellen denken dat zwanger worden enkel een kwestie is van bevruchting, maar zo eenvoudig ligt het niet. Om daadwerkelijk tot een succesvolle zwangerschap te komen, leggen jullie in de maanden daarvoor beiden eerst een goede basis. Om je daarbij te helpen, kun je bij Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug gebruikmaken van het speciale kinderwensconsult. Tijdens dit consult kijken wij naar je gezondheid en levensstijl, familiair risico en jouw menstruele cyclus en vruchtbaarheid. Na afloop krijg je van onze verloskundige een persoonlijk preconceptie advies. Bij gebruik van medicatie verwijzen wij je door naar je huisarts.

 

gezond zwanger zijn

Kinderwens en dragerschap

Sommige vrouwen hebben een verhoogde kans op het baren van een kind met een erfelijke aandoening. Zij kunnen drager zijn van een erfelijke aandoening zonder dit te weten. Pas bij hun kinderen komt die erfelijke ziekte tot uiting.

In Nederland hebben specifieke groepen te maken met dragerschap. Zo komt bij mensen van Nederlandse en Europese afkomst taaislijmziekte of cystic fibrosis voor. Bij Surinamers, Antillianen, Afrikanen, Marokkanen en Turken komen 2 vormen van erfelijke bloedarmoede voor. Dit zijn de sikkelcelziekte en thalassemie. Om te testen of jij een verhoogde kans hebt op het krijgen van een baby met een erfelijke ziekte, kan de verloskundige of je huisarts je doorverwijzen voor een test.

Zwanger worden en levensstijl

We leven in een tijd met veel wetenschappelijke kennis over de invloed van de levensstijl op een succesvolle bevruchting, een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Natuurlijk willen jullie snel in verwachting zijn. Zonder complicaties tijdens de zwangerschap. Met als beloning over 9 maanden een blakende baby in je armen. Om al die wensen te vervullen, is het belangrijk dat zowel jij als je partner er een gezonde levensstijl op na houden. Als je dit al deed, zit je op de goede weg. Liet jouw leefstijl te wensen over, verander die dan een aantal maanden vóór de bevruchting zodra bekend is dat je zwanger wilt worden.

Eerdere zwangerschappen

Ben je een of meerdere keren eerder zwanger geweest? Kreeg je bij nacontrole een advies mee met betrekking tot verbeteren van je levensstijl, gezondheid in het algemeen of andere specifieke zaken? Als je opnieuw zwanger wilt worden, maak dan eens een afspraak met onze verloskundigenpraktijk voor een interconceptioneel consult. Wij hebben het juiste antwoord op dit advies. Bijvoorbeeld bij stoppen met roken, verbeteren van jouw levensstijl of onderzoeken bij eventuele erfelijke kwesties. Zo verhoog je de kans op een probleemloze zwangerschap en een gezonde baby.

Adviezen levensstijl

Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug helpt graag om jullie leefstijl zo gezond mogelijk te maken. Dit is in het belang van de bevruchting, de zwangerschap en de baby.

Alcoholgebruik

Gebruik geen alcohol vóór en tijdens je zwangerschap. Je voorkomt daarmee dat bij de foetus het foetaal alcoholsyndroom ontstaat.

Drugsgebruik

Gebruik geen softdrugs en harddrugs als je zwanger wilt worden of dit al bent. Jouw baby kan problemen krijgen tijdens de ontwikkeling.

 

Roken en zwangerschap

Stop allebei met roken als je zwanger wilt worden of zwanger bent. Het geeft misschien meer stress, maar die weegt niet op tegen de schadelijke invloed op jouw ongeboren kind en de kans op een vroeggeboorte. Probeer ook meeroken te vermijden.

Medicatie

Heb je een kinderwens en gebruik je bepaalde medicijnen of wil je die gaan gebruiken, overleg altijd eerst met je huisarts of met een verloskundige van onze praktijk.

Meer schadelijke stoffen

Heb je een baan waarbij je met schadelijke stoffen werkt of blootstaat aan straling? Vertel je werkgever dat je zwanger bent en vraag om aangepast werk.

Mijd ontlasting van katten

Het is algemeen bekend dat kattenuitwerpselen, groenten, fruit en vlees de parasiet toxoplasmose kunnen bevatten. Zorg dat je tijdens je zwangerschap nooit in aanraking komt met kattenontlasting. Een besmetting met toxoplasmose kan leiden tot een miskraam of aangeboren aandoening bij je baby. Bak vlees goed door en was groenten en fruit met handschoenen aan.

Listeria bacterie

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde kans op besmetting met de listeria bacterie. Deze bacterie komt voor op voedingsmiddelen die je rauw worden eet en lang in de koelkast staan. Denk hierbij aan rauwe,

 en zachte merken kaas en vacuümverpakte vissoorten. Andere bronnen van besmetting vormen uitwerpselen van mensen en dieren. Besmetting kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

kinderwens

Foliumzuur

Foliumzuur speelt een belangrijke rol tijdens de bevruchting en je zwangerschap. Wij adviseren je om bij een kinderwens en tijdens je zwangerschap foliumzuur te gebruiken om zo een open ruggetjes, gespleten lip of verhemelte bij je baby te voorkomen. Vitamine B11 zit in volkoren brood en andere volkoren voeding, groene groenten, zuivelproducten en vlees. Maar voor een zwangere vrouw is de normale dagelijkse hoeveelheid onvoldoende. Gebruik daarom extra foliumzuurtabletten of een goede multivitamine. Begin hier 1 maand vóór de bevruchting mee totdat je 8 weken zwanger bent. Kijk op de verpakking voor de juiste dosering.

Voldoende ijzer

Als je in verwachting bent, heeft je lichaam meer ijzer nodig. Maak er een gewoonte van om voeding te eten die ijzer bevat zoals volkoren brood, peulvruchten en vlees.

Sporten tijdens je zwangerschap

Ga of blijf vooral veel sporten als je zwanger bent. Je houdt je lichaam in goede conditie en legt een goede basis voor je bevalling en het herstel erna. Kies wel een sport waarbij het risico dat je een voorwerp tegen je buik krijgt, is uitgesloten. Je kunt ook gaan zwemmen of een zwangerschapscursus volgen.

Vliegreis

Ga je op reis per vliegtuig? Zorg dat je een zogenaamde Fit to fly verklaring bij je hebt. Vraag ernaar bij onze praktijkassistente. Kijk ook goed naar de voorwaarden van de vliegtuigmaatschappij of de verzekeringsmaatschappij

GezondGroeien app Voedingscentrum

Wil je nog veel meer weten over gezond eten tijdens je zwangerschap? Download de gratis GezondGroeien app van het Voedingscentrum. Hij is er voor iPhone en Android.

Nog meer informatie

Kijk ook op de website Straks zwanger worden.

Ook een kinderwens? Maak een afspraak voor een kinderwensconsult met advies op maat. Je bereikt ons via 0317-743 017.