1. Home
  2.  » Voorbereiden op je bevalling

Voorbereiding op je bevalling

Bevallen is niet zomaar iets. Een goede voorbereiding op je bevalling is het halve werk. Daarmee voorkom je onzekerheid, stress en angst. Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug heeft alle mogelijkheden in huis voor een effectief geboorteplan dat we samen met jou maken. Zo bespreken we de plaats waar je gaat bevallen, thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis. Dit is mede afhankelijk van jouw medische toestand. Daarbij adviseren wij je om naast alle informatie op onze website ook boeken, folders en tijdschriften te lezen over de bevalling. En ook al is baren een uitdaging, bedenk altijd dat je er iets moois voor terugkrijgt.

Geboorteplan

Tijdens jouw zwangerschap praat onze verloskundige veel met je over de naderende bevalling. Je krijgt ook volop de kans om vragen te stellen en eventuele ongerustheid of twijfels met haar te bespreken. Natuurlijk mag je ook je wensen kenbaar maken, zodat zij kan kijken of die haalbaar zijn. Voordat het zover is, valt er nog heel wat te regelen. Ook kun je deelnemen aan cursussen en bijeenkomsten die je meer inzicht geven in bevallen.

voorbereiding op bevalling

Uitgerust bevallen: bereid je voor op je bevalling

Het is heel belangrijk dat je uitgerust aan de bevalling begint. Je verdraagt daardoor beter pijn en je uithoudingsvermogen is des te groter. Heb je een baan, zorg dat je bijtijds met zwangerschapsverlof gaat en in die tijd ook echt rustiger aan doet. Dit verlof is een mooie periode om de baby uitzet in orde te maken.

Pijn tijdens de bevalling

Bevallen gaat in mindere of meerdere mate met pijn gepaard. Om je goed voor te bereiden, raden wij je aan om iets te lezen over omgaan met pijn. Er zijn diverse manieren om de pijn tijdens het bevallen te bestrijden zoals acupunctuur, acupressuur, hypnobirthing, haptonomie, homeopathie, ontspannende massages, meditatie warmwaterkruik of warme douches. Een andere effectieve manier om je pijn tijdens het bevallen te verminderen, is de Geboorte TENS. Dit kleine apparaat verlicht jouw weeënpijn bij aanvang, tijdens en na de bevalling. Het is zonder risico voor jou en je baby. Verder kun je op de website van de KNOV een voorlichtingsvideo over pijn tijdens de bevalling bekijken.

Vergoeding TENS apparaat

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een Geboorte TENS via een aanvullende verzekering. Je kunt in dat geval Geboorte TENS type Elle hier kosteloos bestellen. Andere varianten van de Geboorte TENS zijn type Femina en de Bekkenbodemtrainer. Deze kun je desgewenst huren of kopen.

Wil je meer weten over de manier van voorbereiden op je bevalling of over pijnbestrijding? Kijk hier voor handige links.

Heuvelrug Verloskundigen Rhenen